2016. április 21., csütörtök

Bikaviadalok-A pokol kapujában

Probléma 2: működés 3 szórakoztató ipar-tradíciók
BIKAVIADALOK -Tradíció mögé bújtatott állatkínzás 





"A pokol kapujában – láthatatlan kínzás a viadal előtt

A bika az arénához való megérkezésekor, rendszerint ugyanabban a konténerben marad egészen addig, míg a műsor meg nem kezdődik.

Sokszor ez akár napokat is jelenthet.

A szűk helynek, az idegen zajoknak és az utazásnak köszönhető stresszállapot miatt a bika akár 40-50kg-ot is veszíthet a súlyából (Finito de Cordoba, viadalhóhér nyilatkozata).

De ez még nem minden.

Az arénába való “beszabadulásig” folyamatosan verik homokzsákokkal, ezzel a veséjét rongálva.

Szinte teljesen étlen-szomjan tartják, amit kap, az is hashajtóval mérgezve, aminek következtében véres hasmenéstől, húgyúti fájdalmaktól kell folyamatosan szenvednie.

Eddigre már szinte alig bír talpon maradni.

A Plaza de las Ventas (Madrid) viadalaréna állatorvosa elismerte az egyik nyilatkozatában, hogy a legmagasabb hashajtó dózisok akár 5-6-szorosát is beadhatják egy-egy állatnak.

Szintén ugyanettől az állatorvostól tudjuk, hogy sokszor egy Cobilin nevű, hipnotikus hatású nyugtatóval szedálják az állatokat.

Az Universidad de Salamanca biológusai szerint, minden ötödik viadalbika, amely beront az arénába, azt “teljesen betépett állapotban” teszi olyan gyógyszerek által, amik jelentősen legyengítik, és ezzel a torreádort segítik.
(forrás:El Nervión, 01-12-2000).

Azért, hogy a bika ne maradjon mozdulatlan, hanem jobban kapkodja a lábait, az ujjközeibe bevágásokat végeznek, majd sósavval, vagy bármilyen maró hatású folyadékkal öntik le.

Egyes esetekben ugyanezt a nemi szerveikkel is megteszik.

Az amúgy is sötétben tartott bika szemeit vazelinnel, vagy egyéb síkosítóval kenik be, hogy az arénába rontáskor az erős fénytől és a síkosítótól a lehető legkevesebbet lásson.

Az arénák felépítése egyébként pont úgy van kialakítva, hogy délután, amikor a bikaviadalokat tartják, a nap épp szembe süssön a bikának.

Végezetül, ha mindez még nem lenne elég, öklömnyi vattacsomókat tömnek az orrlyukaikba, így nehezítve a légzésüket.

Elmondhatjuk tehát, hogy az egykor gyönyörű, nemes és bősz állat helyett, az arénába egy roncs rohan be."


Forrás: itt
(köszönöm Barbara)


Ha Spanyolországba jársz, mindig látogass el bikaviadalra és csatlakozz a tiltakoz(z)ókhoz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése